objectar

segona fase

Disseny intemporal

La intemporalitat representa la permanència tant estètica com conceptual d’un objecte en el temps. Com més llarga sigui la vida útil de l’objecte, podem pensar que més ben dissenyat està, mentre que la caducitat del mateix, n’indica algunes limitacions. Modes i tendències però, han subjugat el valor de la intemporalitat a altres valors basats en l’originalitat i la diferenciació i amb data de caducitat marcada.

Hi ha algun protocol a seguir per a fer perdurable en el temps un disseny? Quins són els elements comuns dels objectes que més perduren? Qui o què en determina la caducitat? Als fòrums del core77 ho discuteixen.

El clip, les pinces d’estendre la roba, la cremallera YKK, el boli bic, les espardenyes, la làmpada Tolomeo, el codi de barres, o el respall de dents de Braun, són exemples d’objectes que el seu disseny resol aquella funció per la què estan dissenyats, cenyint-se estrictament als processos de fabricació més immediats i prescindint de qualsevol ornament formal no cenyit al funcional. Són dissenys que perduren, perquè funcionen.

La botella de Cocacola, la barbacoa americana, el Porsche 911, les All Stars de Converse, la cadira Barcelona del Mies, el logo de Nike o la bandera del Japó, són objectes que tampoc caduquen. En ells, sí hi detectem un cert formalisme. En aquests casos la dimensió simbòlica que han adquirit els converteix en objectes icònics, motiu pel qual perduren en el temps convertint-se en intemporals.

Així doncs, i responent a les preguntes plantejades inicialment, podem considerar que l’adequació forma-funció, l’optimització dels materials i els processos de fabricació i la capacitat de convertir-se en símbols, són els elements que determinaran la perdurabilitat d’un objecte en el temps.

www.core77.com

Anuncis

No comments yet»

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: