objectar

segona fase

El Futbolí

El futbolí és un joc que no fomenta l’autisme com els videojocs; sinó l’amistat, la companyonia i la coordinació entre la mà dreta i l’esquerra’. Alejandro Finisterre. Amb vuitanta-set anys d’edat, ens deixava aquest hivern, el qui fou l’inventor del futbolí. Poeta, editor i marmessà de León Felipe. Republicà i compromès amb el procés de recuperació de la memòria històrica. 

Finisterre ens deixava el mateix mes en què la revista Sàpiens publicava un interessant article sobre els orígens del futbolí, signat per l’historiador i director adjunt del Museu de Joguets i Autòmats de Verdú, Jordi Mayoral. Us deixo un ‘retall’ de l’article, i una interessant reactualització què n’ha fet RS Barcelona, del què sens dubte és un dels pocs competidors de les videoconsoles. 

Els orígens d’aquest entrenyable joc, provenen de la colònia Rius, prop de Montserrat, on Alejandro Finisterre, un promotedor futbolista gallec a qui les ferides de la guerra truncaren la carrera esportiva, en construí el primer. 

Inspirat en el tennis taula, Finisterre es decidí a construir un joc per a aquells nens que com ell, per lesions diverses, la minusvalia els impedia jugar al futbol, de gran popularitat llavors ja a casa nostra. Un futbolí més matusser que els actuals, que construí amb l’ajuda del fuster Javier Altuna. De fusta i ferro, el terra era de vidre antilliscant, la pilota de suro aglomerat i els jugadors de fusta de boix. Fou acollit amb èxit per tots els nens de la colònia, que feien cues per a jugar-hi. Joan Busquets, militant de la CNT a Monistrol, l’animà a patentar-lo, patent que es perdria camí de l’exili. Així foren doncs, els orígens del futbolí a casa nostra. 

Setanta anys després, l’empresa RS Barcelona, empresa que s’inicià en la matriceria per al sector de l’automòbil, es proposa el disseny i la comercialització d’una nova col·lecció de futbolins. Es tracta dels models RS1 i RS2, pels quals ha estat guardonada  amb el premi a la innovació al producte i sel·leccionada en els premis Delta de Disseny Industrial. Es tracta de la revisió de la peça sense per això, alterar-ne els eixos bàsics. El futbolí respecta el disseny original, innovant en els materials, introduint l’acer inoxidable per a la construcció estructural, que el fa més resistent a la intempèrie. A més, incorpora nivelladors amb base de cautxú que estabilitzen el futbolí, un sistema de barilles en la caiguda de la pilota que n’evita l’obstrucció, barres de jugadors d’acer massís i la possibilitat de configurar diferents equips. 

www.sapiensdigital.com

Anuncis

No comments yet»

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: