objectar

segona fase

Trepitjant Modernisme

Fins a deu models de rajola han estat batallant els darrers cent anys pels carrers de Barcelona, per tal de patrimonitzar les voreres de la ciutat. Només dos però, n’han sortit victoriosos, després que l’Ajuntament decidís limitar-ne els models. Es tracta de la que té forma de xocolatina, que pobla ja avui la major part de les voreres, fàcil de partir, eficaç a l’hora de desaiguar, de fàcil col·locació i resistent, i la que té forma de flor, salvada per motius més emotius que els estrictament funcionals de la primera.

La rajola de la flor, té els orígens en les rajoles del pati interior de la Casa Ametller, i el seu dissenyador fou ni més ni menys que l’arquitecte modernista Josep Puig i Cadafalch. Encara avui a la casa, es conserven unes peces de pedra amb el disseny de la flor que se suposa, haurien servit per al motllo original.

L’empresa Escofet, la té documentada en un catàleg de 1916, en què hi figuren ja els models xocolatina, calavera o ensaïmada, que encara avui podem trepitjar i que, almenys els dos últims, finalment acabaran desapareixent.

www.escofet.cat

Anuncis

No comments yet»

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: