objectar

segona fase

Neoespanyolisme

La selecció espanyola de futbol, guanyava aquest diumenge la final de l’Eurocopa. Un fet que no hauria de ser tan excepcional, donada la plena oficialitat del combinat esportiu, però que ho era per la sequera de títols a la que tenen acostumats als seus seguidors.

El desacomplexament dels espanyols, es feia palès arreu dels Països Catalans. Quan van guanyar a Itàlia, jo era a Menorca en un tranquil indret amb més anglesos que catalans, però sentint-se forts els pocs espanyols que hi havia, ho celebraren amb un inusual entusiasme. I era passejant per Barcelona, quan la selecció derrotà a Rússia i en pocs minuts, els tranquils carrers de la ciutat recordaren els anys de guerra, quan d’una ciutat abatuda pels bombardejos, encara en sortiren milers de ciutadans a rebre al dictador.

Ahir, era a casa. En un humil barri obrer de la ciutat comtal. Els nens cridaven visques a Espanya, -així, en català- i els grans, entre els quals alguns llatinoamericans, celebraven amb càntics, crits i cava, la victòria de la seva selecció.

Reconec, que em va doldre la seva victòria. I no tant la del combinat de Luís Aragonés, sinó la del patriotisme desacomplexat d’uns veïns, els quals feia dels nostres. Però les coses són així, i caldrà prendre’n nota pels dies que vindran.

El desacomplexament espanyol d’aquests dies, no és pas espontani. Són anys de pacient perseverança en la construcció d’un imaginari col·lectiu nacional uniforme. L’Espanya d’avui, menysprea la diversitat i ho demostra sistemàticament al Congrés, al Tribunal Constitucional, als jutjats, i especialment als mitjans de comunicació, que forts com mai són els encarregats de moure els fils als poderosos.

Als peus del suposadament esquerrà Grup Prisa, s’han rendit polítics, monarques i multitud d’actors de la societat civil. També, els qui es fan dir intel·lectuals. Fins i tot els locutors, s’encomanaven a Déu, en un merescut homenatge a la sempre espanyola església catòlica. Un crit de lluita capaç d’unir banderes amb braus, àligues feixistes i escuts constitucionals, ens ha de fer pensar als qui ja sent pocs, ens dediquem sistemàticament a dividir-nos.

Caldrà prendre nota, perquè mentre veiem amb resignació la seva victòria, un dessolat espai nacional dibuixa l’imaginari dels qui encara no donem la batalla per perduda. Caldrà ser forts i ser capaços de construir al nostre voltant, les alternatives mediàtiques, polítiques i empresarials suficients que ens permetin algun dia, celebrar les nostres pròpies victòries.

Anuncis

3 comentaris»

  C. wrote @

AMEN

  alvaro wrote @

quizá el problema es que es sólo fútbol. Si veo un partido en casa de unos argentinos, voy con argentina… Lo reduces a nacionalismo español o catalán, como si fueran excluyentes necesariamente, y dejándote fuera la opción mayoritaria, el no-nacionalismo, que es la mayoritaría. Ya sé que en esto no estamos nunca de acuerdo, afortunadamente en otras cosas más importantes sí.

salut!

  jb2004 wrote @

Una opció no-nacionalista, com bé indica la paraula, no es posicionaria per cap selecció. Tant o tant poc nacionalista és animar Espanya com voler que guanyi l’equip rival. I mentre el nacionalisme espanyol majoritari, no permeti competir a Catalunya, sé molt bé quina selecció vull que perdi.

Els mitjans espanyols fa massa anys que contaminen el llenguatge amb termes equívocs com el de nacionalista/no-nacionalista. Però m’extranya que tu -persona cultivada ,-) en facis seguidisme:

Segons la RAE:
Nacionalista: 1. m. Apego de los naturales de una nación a ella y a cuanto le pertenece.
2. m. Ideología que atribuye entidad propia y diferenciada a un territorio y a sus ciudadanos, y en la que se fundan aspiraciones políticas muy diversas.
3. m. Aspiración o tendencia de un pueblo o raza a tener una cierta independencia en sus órganos rectores.

Per cert, per alguna cosa serà, que a casa d’uns argentins, animeu a Argentina i no a Xile, no?


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: