objectar

segona fase

Un mal disseny

Aquesta setmana es presentava el DHUB, l’acrònim de Disseny Hub Barcelona, el nou espai de l’Institut de Cultura de Barcelona i que tindrà com a objectius la promoció del món del disseny en les seves quatre disciplines. En Ramon Prat, en serà el comissari i la Marta Montmany, la directora dels Museus. De moment, el Palau Marquès de Llió, al carrer Montcada i el Museu de les Arts Decoratives, al Palau Reial de l’Avinguda Diagonal, seran alguns dels espais d’aquest nou centre, que preveu tenir enllestida per al 2011, la seva seu central. Un projecte de l’equip MBM, que potser seria millor replantejar-se.

Anem a pams. El projecte per al nou Centre del Disseny fou encomanat a concurs públic, resultant-ne guanyadors el veterà equip d’arquitectes MBM, liderat per Oriol Bohigas, David Mackay i Josep Martorell. Oriol Bohigas, actual director de l’Ateneu Barcelonès, havia estat entre d’altres càrrecs, director de la Fundació Miró i d’Edicions 62, delegat de l’àrea d’urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona, conseller urbanístic del mateix consistori i més tard, regidor de cultura.

El projecte fou redactat l’any 2001, sense concretar-ne els futurs usos i activitats que albergaria l’espai, que s’anaren definint posteriorment, i partint d’un emplaçament, la Plaça de les Glòries, que avui, catorze anys després de la seva construcció, s’està desmantellant.

L’edifici fou projectat doncs, en un entorn que a data d’avui ja no existeix. El doble nivell viari justificava l’alçada i les característiques formals d’un edifici, que malgrat redimensionar-se, mantindrà l’espectacular voladís que sobrevolava l’extingit cinturó viari. Per aquests i d’altres motius, algunes associacions de veïns han presentat diverses alegacions al projecte.

Tant la dilatació en el temps, com la falta de concreció de les necessitats de l’espai, així com les variacions arquitectòniques de l’emplaçament, fan necessari la reconsideració del projecte i l’elaboració d’un de nou. Potser més participatiu, però sobretot que acompleixi protocolàriament els fonaments d’un bon projecte. No pot ser que el futur centre de disseny, comenci amb un mal disseny.

www.dhub-bcn.cat

Anuncis

No comments yet»

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: