objectar

segona fase

Munició per a la polèmica

Les quatre columnes jòniques que presidiren l’Avinguda Maria Cristina des de 1919 i que per ordre del General Primo de Rivera foren enderrocades l’any 1928, tornaran a erigir-se darrera la Font Màgica, a la Plaça del Marquès de Foronda, ben aprop d’on foren projectades per l’arquitecte i president de la Mancomunitat Josep Puig i Cadafalch. Mantindran els vint metres d’alçada originals i seran coronades per quatre victòries alades, segons els dibuixos que encara es conserven del projecte inicial.

Segons l’estudi de Jordi Romeu, Cadafalch s’hauria inspirat amb el Battle Monument, dels arquitectes McKim, Mead & Wite per a la projecció de les quatre columnes alegòriques a la senyera catalana.

Els responsables de la restauració seran els arquitectes Josep Miquel Roselló i Manuel Sangenís, que s’encarregaran també de la rehabilitació de la plaça i dels accessos als pavellons. Les obres, pressupostades amb tres milions d’euros, començaran a l’estiu i es preveuen finalitzar a finals d’any.

El caràcter eminentment simbòlic de les columnes, ha dilatat durant anys la seva restitució. Arguments a favor i en contra per a la reconstrucció d’un element arquitectònic noucentista, ben allunyat dels valors amb els que identifiquem avui la ciutat i més propers, probablement, a l’esperit imperial de ciutats com Madrid, Berlín o París.

www.laxarxa.cat

4 comentaris»

  Carles wrote @

Jo anava a escriure sobre les columnes però te m’ has avançat. Quan vaig descobrir que havien estat enderrocades i a més van reanomenar diferents carrers per a l’exposició, em vaig enfurismar i me vaig decidir sobre elles, però ara que ja n’has parlat, no serà necessari.

  jb2004 wrote @

Bé, sempre hi pots donar el teu punt de vista! Per cert, com a antifeixista, no t’espanten una mica les monumentals columnes noucentistes?

  Carles wrote @

Jo les concebo com un tornar al que realment havia de ser si no hagués estat el règim dictatorial de Primo de Rivera. Per exemple, jo tornaria a reanomenar la Plaça Espanya (que no havia de dir-se així) i el poble espanyol (que s’havia de dir Iberona). Al igual que estic a favor del retorn dels noms dels carrers d’abans del franquisme.

Per mi les columnes són com un monument a la catalanitat. No entenc perquè m’haurien d’espantar? Jo no ho veig com un monument imperialista.

  pep wrote @

A mí personalment no m’agaraden gens,… No comparteixo el perquè en Primo de Ribera les va enderrocar,… però ens va fer un favor…
Simbòlicament no em transmeten.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: